Întrebări frecvente (FAQ)

Pe această pagină:


Întrebări frecvente (FAQ) - Informaţii generale despre vize

 1. Ce perioadă de valabilitate trebuie să aibă paşaportul meu pentru a putea solicita o viză pentru Statele Unite?
 2. Îndeplinesc criteriile pentru Programul VWP?
 3. Ce este taxa ESTA şi cine trebuie să o achite?
 4. Ce se întâmplă în cazul în care călătoresc în Statele Unite fără ESTA?
 5. Dacă sunt cetaţean al unei ţări terţe şi trăiesc în Republica Moldova, pot solicita o viză temporară în Chişinău?
 6. Toţi solicitanţii de vize temporare trebuie să se prezinte la Ambasadă pentru interviu?
 7. Am o viză temporară care va expira în curând şi doresc să o reînnoiesc. Trebuie să trec din nou prin tot procesul de solicitare a vizei?
 8. Paşaportul meu a expirat, dar viza pentru Statele Unite este în continuare valabilă. Trebuie să solicit o nouă viză?
 9. Am dublă cetăţenie. Ce paşaport trebuie să folosesc pentru a călători în Statele Unite?
 10. Cum pot să îmi prelungesc viza?
 11. Trebuie să transmit formularul de solicitare a vizei electronic?
 12. Ce înseamnă o „procedură administrativă“?
 13. Cum trebuie să citesc şi să înţeleg viza care mi-a fost eliberată?
 14. Viza mea va expira în perioada în care mă voi afla în Statele Unite. Reprezintă acest lucru o problemă?
 15. Ce se va întâmpla când intru în Statele Unite?
 16. Nu am predat formularul I-94 când am părăsit Statele Unite. Ce trebuie să fac?
 17. Am intrebari legate de completarea formularului DS-160 si imprimarea paginii de confirmare. De unde pot afla mai multe informatii?
 18. Aş vrea sa îmi planific călătoria în avans. Când ar trebui să efectuez rezervările?
 19. Ce informații legate de conturile de pe rețelele de socializare trebuie să ofer când completez formularul DS-160?

Î.1 Ce perioadă de valabilitate trebuie să aibă paşaportul meu pentru a putea solicita o viză pentru Statele Unite?

Trebuie să fiţi în posesia unui paşaport valabil pentru călătoria în Statele Unite cu o dată de valabilitate care să depăşească cu cel puţin şase luni perioada pe care intenţionaţi să o petreceţi în Statele Unite (cu excepţia situaţiei în care acordurile speciale încheiate cu o anumită ţară prevăd altfel).

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.2 Îndeplinesc criteriile pentru VWP?

Îndepliniţi criteriile pentru Programul VWP dacă sunteţi cetăţean al unei ţări incluse în Programul VWP, deţineţi un paşaport ce permite citirea electronică, călătoriţi în scop profesional sau personal temporar, pentru mai puţin de 90 de zile, îndepliniţi celelalte cerinţe ale programului şi aţi obţinut autorizaţie prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

Pentru a putea utiliza acest program, trebuie să fiţi cetăţean al unei ţări eligibile pentru VWP. Rezidenţii permanenţi ai ţărilor eligibile pentru programul VWP nu îndeplinesc criteriile VWP decât dacă sunt în acelaşi timp şi cetăţeni ai unor ţări eligibile pentru programul VWP. Vă recomandăm să consultaţi pagina web a VWP înainte de a călători în Statele Unite pentru a stabili dacă sunteţi eligibil pentru programul VWP.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.3 Ce este taxa ESTA şi cine trebuie să o achite?

Înregistrarea ESTA este impusă tuturor persoanelor care călătoresc în Statele Unite în cadrul Programului VWP. Taxa de înregistrare ESTA este în valoare de 21 USD. Taxa poate fi achitată folosind un card de debit sau oricare dintre următoarele carduri de credit: Visa, MasterCard, American Express sau Discover. Terţii (agenţi de turism, membri ai familiei, etc.) pot să achite pentru dumneavoastră taxa ESTA dacă nu aveţi tipul acceptat de card de credit. Dacă înregistrarea ESTA este refuzată, taxa va fi de doar 4 USD.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.4 Ce se întâmplă în cazul în care călătoresc în Statele Unite fără ESTA?

Persoanele care călătoresc în cadrul VWP care nu au obţinut aprobarea prin intermediul ESTA trebuie să se aştepte să li se refuze îmbarcarea în orice aeronavă cu destinaţia Statele Unite. Dacă vi se permite totuşi îmbarcarea, atunci trebuie să vă aşteptaţi la întârzieri semnificative şi chiar la refuzul de a fi admis în portul de intrare în Statele Unite (respectiv aeroportul de sosire). Înregistrarea ESTA durează de regulă doar câteva minute, autorizarea este trimisă în câteva secunde şi are valabilitate doi ani, exceptând situaţia în care paşaportul solicitantului expiră în respectiva perioadă de doi ani. În aceste situaţii, valabilitatea ESTA este limitată la perioada de valabilitate a paşaportului.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.5 Dacă sunt cetăţean al unei ţări terţe şi trăiesc în Republica Moldova, pot solicita o viză temporară în Chişinău?

Solicitanţilor li se recomandă, în general, să solicite viza în ţara a cărei cetatenie au sau în ţara lor de reşedinţă. Orice persoană care se află în Republica Moldova poate solicita o viză în Chişinău. Cu toate acestea, solicitanţii trebuie să decidă unde să solicite viza având în vedere mai mulţi factori decât comoditatea sau decalarea programării în unitatea lor administrativ-teritorială natală. Un factor ce trebuie avut în vedere, de exemplu, este unitatea consulară cu care solicitantul poate să demonstreze că are cele mai strânse legături.

Nu există nicio garanţie că viza va fi eliberată şi nici cu privire la termenul de procesare. Dacă eliberarea vizei este refuzată, taxa de solicitare nu va fi rambursată.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.6 Toţi solicitanţii de vize temporare trebuie să se prezinte la Ambasadă pentru interviu?

Da, majoritatea solicitanţilor. Există doar câteva excepţii de la cerinţele privind interviul. Următoarele categorii de solicitanţi nu trebuie de regulă să se prezinte personal:

 • Solicitanţii de vize din categoriile A1, A2 (oficiali care călătoresc în interes profesional pentru administraţiile centrale), C2, C3 (oficiali ai administraţiilor centrale care se află în tranzit în interes profesional pentru administraţiile centrale) sau G1, G2, G3, G4 (oficiali ai administraţiilor centrale care călătoresc în legătură cu o organizaţie internaţională sau angajaţi ai unei organizaţii internaţionale)

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.7 Am o viză temporară care va expira în curând şi doresc să o reînnoiesc. Trebuie să trec din nou prin tot procesul de solicitare a vizei?

Fiecare solicitare a unei vize temporare reprezintă un proces distinct. Trebuie să solicitaţi o viză urmând procesul de solicitare, chiar dacă aţi mai deţinut anterior o altă viză şi chiar dacă viza dumneavoastră temporară actuală este în continuare valabilă.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.8 Paşaportul meu a expirat, dar viza pentru Statele Unite este în continuare valabilă. Trebuie să solicit o nouă viză?

Nu. Dacă viza dumneavoastră este valabilă puteţi călători în SUA cu ambele paşapoarte (cel vechi şi cel nou) atâta vreme cât viza nu este deteriorată, iar tipul vizei corespunde scopului călătoriei dumneavoastră (ex: viză de turist dacă scopul călătoriei dumneavoastră este turismul). De asemenea, numele şi datele personale, cât şi cetăţenia trebuie să coincidă în ambele pasapoarte (doar dacă a intervenit o schimbare de nume ca urmare a căsătoriei). 

Dacă numele dumneavoastră s-a schimbat datorită căsătoriei, puteţi călători în Statele Unite cu ambele paşapoarte, împreună cu certificatul de căsătorie.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.9 Am dublă cetăţenie. Ce paşaport trebuie să folosesc pentru a călători în Statele Unite?

Dacă una dintre cetăţenii nu este americană, puteţi solicita viza folosind oricare dintre cele două cetăţenii, la alegere, dar trebuie să indicaţi toate cetăţeniile deţinute Ambasadei, în formularul de cerere. Cetăţenii americani, chiar şi dacă au dublă cetăţenie, trebuie să intre şi să părăsească Statele Unite folosind un paşaport american.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.10 Cum pot să îmi prelungesc viza?

Valabilitatea vizei nu poate fi prelungită, indiferent de tipul acesteia. Trebuie să solicitaţi eliberarea unei noi vize.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.11 Trebuie să transmit formularul de cerere a vizei electronic?

Da, trebuie să completaţi Formularul DS-160 şi să aveţi cu dumneavoastră o copie tipărită a paginii de confirmare a formularului DS-160 când vă prezentaţi pentru interviu la Ambasada S.U.A.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.12 Ce înseamnă o „procedură administrativă“?

Unele cereri de viză impun o procedură administrativă suplimentară care necesită timp suplimentar după interviul dumneavoastră cu ofiţerul consular. Veţi fi informat despre această posibilitate la momentul depunerii cererii. Această pagină web de pe site-ul Afacerilor Consulare conţine mai multe informaţii despre procedura administrativă.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.13 Cum trebuie să citesc şi să înţeleg viza care mi-a fost eliberată?

De îndată ce aţi intrat în posesia vizei, verificaţi-o pentru a vă asigura că toate informaţiile dumneavoastră personale sunt tipărite corect pe viză. Dacă oricare dintre informaţiile din viza dumneavoastră nu corespund informaţiilor din paşaport sau sunt incorecte, vă rugăm să contactaţi imediat autoritatea emitentă (respectiv Ambasada S.U.A.).

Data de expirare a vizei dumneavoastră este ultima zi în care puteţi folosi viza pentru a intra în Statele Unite. Aceasta nu indică perioada pe care o puteţi petrece în Statele Unite. Şederea dumneavoastră este determinată de Departamentul de Securitate Internă la punctul de intrare. Atâta vreme cât respectaţi decizia Departamentului de Securitate Internă cu privire la condiţiile şederii, nu ar trebui să întâmpinaţi nicio problemă.

Mai multe informaţii despre interpretarea vizei dumneavoastră pot fi găsite pe pagina web a Departamentului de Stat, dedicată Afacerilor Consulare.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.14 Viza mea va expira în perioada în care mă voi afla în Statele Unite. Reprezintă acest lucru o problemă?

Nu. Puteţi rămâne în Statele Unite pentru perioada de timp şi în condiţiile autorizate de ofiţerul Departamentului de Securitate Internă la momentul sosirii dumneavoastră în Statele Unite, care vor fi consemnate pe Formularul I-94, chiar dacă viza dumneavoastră expiră în decursul perioadei respective. Mai multe informaţii sunt disponibile aici .

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.15 Ce se va întâmpla când intru în Statele Unite?

Linia aeriană cu care călătoriţi vă va înmâna un formular de Declaraţie Vamală 6059B. Pentru familiile care călătoresc împreună este necesară doar o singură Declaraţie Vamală.

 Viza nu garantează intrarea în Statele Unite, ci permite unui cetăţean străin să solicite permisiunea de a intra în Statele Unite. Oficialii Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei (CBP) din cadrul Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite au dreptul de a permite sau de a refuza intrarea unei persoane în Statele Unite. La momentul acordarii accesului pe teritoriul Statelor Unite, ofiţerul Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei va stabili durata autorizata de şedere. Anterior, cetăţenii străini primeau un formular I-94 (record of admission) cu informaţii referitore la perioada de şedere autorizată. Acest proces este acum automatizat, cu anumite excepţii. La admiterea pe teritoriul SUA ofiţerul vamal va aplica o ştampilă pe paşaport care indică data admiterii, codul şi data până la care este permisă şederea. Puteţi afla mai multe informaţii de pe site-ul CBP. Dacă aveţi nevoie de o copie a formularului I-94 pentru verificarea luării în evidenţă ca cetăţean străin, a statutului dumneavoastră pe teritoriul SUA sau pentru obţinerea permisiunii de a munci, acesta poate fi obtinut de aici.

Puteţi consulta informaţii despre admitere pe pagina web a CBP. Pagina web a Departamentului de Stat dedicată Afacerilor Consulare conţine mai multe informaţii despre durata şederii.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.16 Nu am predat formularul I-94 când am părăsit Statele Unite. Ce trebuie să fac?

 Acest proces este acum automatizat dar daca ati primit un formular I-94 pe suport de hartie si, dupa ce ati parasit teritoriul SUA, sunteti in posesia  acestui formular I-94 (alb) sau I-94W (verde) este posibil ca iesirea dumneavoastra de pe teritoriul SUA sa nu fi fost inregistrata corect. Nu predaţi formularele I-94 sau I-94W la Ambasada S.U.A. sau la un alt birou.

Dacă aţi plecat folosind o linie aeriană sau maritimă comercială (aeronave sau vase de croazieră), plecarea dumneavoastră din Statele Unite poate fi verificată independent şi nu este necesar să luaţi alte măsuri, deşi păstrarea cărţii de îmbarcare pentru plecare (din Statele Unite) vă poate ajuta la următoarea intrare în Statele Unite.

Dacă aţi plecat pe cale terestră, cu o ambarcaţiune privată sau cu o aeronavă privată, consultaţi pagina web a Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei pentru alte instrucţiuni.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.17 Am intrebari legate de completarea formularului DS-160 si imprimarea paginii de confirmare. De unde pot afla mai multe informatii?

Call center-ul nostru nu va poate oferi asistenta in privinta completarii formularului de aplicare. Orice intrebari legate de completarea formularului DS-160 pot fi adresate la aici.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.18 Aş vrea sa îmi planific călătoria în avans. Când ar trebui să efectuez rezervările?

Aplicanţii sunt sfatuiţi să nu efectueze nicio rezervare până când nu sunt în posesia paşaportului cu viză. Pentru a evita orice situaţie neplacută (aţi achizitionat deja biletele de avion, dar solicitarea unei vize a fost refuzată sau schimbarea pentru o altă dată a zborului deja rezervat – ce poate implica cheltuieli suplimentare) vă rugăm să aşteptaţi până când sunteţi în posesia paşaportului cu viză.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.19 Ce informații legate de conturile de pe rețelele de socializare trebuie să ofer când completez formularul DS-160?

Pe data de 31 mai 2019, Departamentul de Stat a actualizat formularele pentru solicitarea unei vize temporare şi de imigrare, cerând informaţii suplimentare majorităţii aplicanţilor, inclusiv identificatorii social media. Pentru mai multe informații, vă rugăm să faceți click aici.

Inapoi catre inceputul paginii

 


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Testare COVID-19

 1. Departamentul de Stat va cere dovada vaccinării sau a unui test COVID-19 pentru solicitanţii de viză?

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.1 Departamentul de Stat va cere dovada vaccinării sau a unui test COVID-19 pentru solicitanţii de viză?

Pentru moment, nu sunt schimbări în procesul de solicitare a vizei. Informaţii despre vaccinurile obligatorii pentru solicitanţii unei vize de imigrare sunt disponibile aici.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Refuzul vizei

 1. Ce este Secţiunea 214(b)?
 2. Cum poate un solicitat să demonstreze „legăturile puternice“?
 3. Refuzul pe baza Secţiunii 214(b) este permanent?
 4. Cine poate influenţa ofiţerul consular să îşi schimbe decizia?

Statele Unite sunt o societate deschisă. Spre deosebire de multe alte ţări, Statele Unite nu impun controale interne asupra majorităţii vizitatorilor, cum ar fi înregistrarea la autorităţile locale. Legea noastră privind imigrările impune ofiţerilor consulari să privească fiecare solicitant de viză ca pe un posibil imigrant, până în momentul în care solicitantul dovedeşte contrariul. Pentru a vă bucura de privilegiul unei călătorii lipsite de probleme în Statele Unite, aveţi responsabilitatea de a dovedi că intenţionaţi să vă reîntoarceţi în ţară înainte de eliberarea vizei dumneavoastră pentru schimburi culturale sau de student.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.1 Ce este Secţiunea 214(b)?

Secţiunea 214(b) face parte din Legea imigrării şi cetăţeniei (INA). Aceasta prevede că:

Fiecare străin va fi considerat imigrant până în momentul în care acesta demonstrează în mod satisfăcător ofiţerului consular, la momentul solicitării, că se califică pentru un statut temporar.

Ofiţerii noştri consulari au o sarcină dificilă. Ei trebuie să decidă într-un timp foarte scurt dacă o persoană îndeplineşte criteriile pentru primirea unei vize temporare. În majoritatea cazurilor, decizia este luată în urma unui interviu succint şi a parcurgerii dovezilor prezentate de solicitant în susţinerea legăturilor existente. Pentru a se califica pentru o viză turistică sau de student, un solicitant trebuie să îndeplinească cerinţele secţiunilor 101(a)(15)(B) sau (F) ale INA. Neîndeplinirea acestor cerinţe va duce la refuzul eliberării vizei pe baza secţiunii 214(b) a INA. Motivul cel mai frecvent pentru un astfel de refuz vizează cerinţa ca un potenţial vizitator sau student să aibă o reşedinţă în străinătate pe care nu intenţionează să o abandoneze. Solicitanţii pot demonstra existenţa acestei reşedinţe demonstrând că au legături în străinătate care îi obligă să părăsească Statele Unite la finalul şederii temporare. Legea plasează această sarcină a probei în responsabilitatea solicitantului.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.2 Cum poate un solicitat să demonstreze „legături puternice“?

Legăturile puternice diferă de la ţară la ţară, de la localitate la localitate şi de la persoană la persoană. Unele exemple de astfel de legături pot fi un loc de muncă, o casă, o familie, un cont bancar. „Legăturile“ reprezintă diferitele aspecte ale vieţii dumneavoastră care vă leagă de ţara de reşedinţă: proprietăţile deţinute, locul de muncă, relaţiile sociale şi de familie.

Încercaţi să vă imaginaţi propriile legături în ţara în care locuiţi. Un ofiţer consular al unei alte ţări ar putea considera că aveţi o reşedinţă pe care nu intenţionaţi să o abandonaţi? Cel mai probabil răspunsul va fi „da“, dacă aveţi un loc de muncă, o familie, dacă deţineţi în proprietate sau aţi închiriat o casă sau un apartament sau dacă aveţi alte angajamente care vă impus întoarcerea în ţara dumneavoastră la finalul vizitei în străinătate. Situaţia fiecărei persoane este diferită.

Ofiţerii consulari ai Statelor Unite sunt conştienţi de această diversitate. În timpul interviului de viză, aceştia analizează fiecare cerere individual şi iau în considerare factori profesionali, sociali, culturali şi de altă natură. În cazul solicitanţilor mai tineri care poate nu au avut şansa de a stabili multe legături, ofiţerii consulari pot analiza intenţiile specifice ale acestora, situaţia familială şi planurile şi perspectivele pe termen lung în ţara lor de reşedinţă. Fiecare caz este examinat individual şi beneficiază de toate considerentele prevăzute de lege.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.3 Refuzul pe baza Secţiunii 214(b) este permanent?

Nu. Ofiţerul consular va revizui cazul dacă un solicitant poate prezenta dovezi convingătoare ale legăturilor în afara Statelor Unite. Din nefericire, unii solicitanţi nu vor îndeplini criteriile pentru o viză temporară, indiferent de câte ori solicită viza, până în momentul în care se produce o schimbare semnificativă a circumstanţelor lor personale, profesionale şi financiare.

Un solicitant căruia i s-a refuzat eliberarea vizei în baza Secţiunii 214(b) trebuie să îşi aprecieze atent situaţia şi să îşi evalueze legăturile într-o manieră realistă. Acesta poate să scrie pe o hârtie care sunt legăturile pe care le are, care îndeplinesc criteriile şi care pot să nu fi fost evaluate la momentul interviului cu ofiţerul consular. Solicitanţii cărora li s-a refuzat eliberarea vizei conform Secţiunii 214(b) pot să solicite din nou o viză. Când fac acest lucru, ei trebuie să prezinte legăturile pe care le au sau modul în care circumstanţele proprii s-au schimbat de la data depunerii solicitării anterioare. Răspunsurile la următoarele întrebări pot fi de ajutor în cazul unei noi solicitări: (1) Am reuşit să îmi explic situaţia în mod corect? (2) Ofiţerul consular a omis ceva? (3) Există alte informaţii suplimentare pe care le pot prezenta pentru a-mi demonstra reşedinţa şi legăturile puternice în străinătate?

Solicitanţii trebuie să aibă în vedere faptul că li se va percepe taxa nerambursabilă de solicitare a vizei de fiecare dată când solicită viza, indiferent dacă viza este sau nu eliberată.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.4 Cine poate influenţa ofiţerul consular să îşi schimbe decizia?

Legea imigrării deleagă responsabilitatea pentru eliberarea sau refuzul eliberării vizelor către ofiţerii consulari din străinătate. Aceştia au ultimul cuvânt în toate cazurile de viză. În conformitate cu regulamentul, Departamentul de Stat al Statelor Unite are dreptul de a revizui deciziile consulare, dar acest drept este limitat doar la interpretarea legii, şi nu se extinde asupra constatării faptelor. Problema ce apare în astfel de refuzuri, şi anume dacă solicitantul deţine reşedinţa necesară în străinătate, este una faptică. Prin urmare, soluţionarea acesteia este de competenţa exclusivă a ofiţerilor consulari din posturile Serviciilor noastre din străinătate. Un solicitant poate influenţa un post să modifice un refuz anterior de eliberare a vizei doar prezentând dovezi noi şi convingătoare ale legăturilor puternice.

Pentru informaţii despre ineligibilităţile pentru eliberarea vizelor, altele decât cele pe baza Secţiunii 214(b), vă rugăm să consultaţi pagina web a Departamentului de Stat dedicată Afacerilor Consulare.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Viza de afaceri/turism

 1. Cât timp pot sta în Statele Unite cu o viză turistică sau de afaceri?
 2. Viza mea turistică (B-1/B-2) expiră după data preconizată pentru sosirea mea în Statele Unite. Trebuie să obţin o nouă viză înainte de plecare?
 3. Viza mea pentru Statele Unite expiră în următoarele 6 luni. Trebuie să solicit o nouă viză după ce expiră viza curentă sau pot solicita viza în avans?
 4. Mi-am schimbat numele. Viza S.U.A emisă pe numele anterior este în continuare validă?
 5. Viza mea curentă pentru Statele Unite a fost eliberată pe când eram angajat la locul de muncă anterior. Acum am un nou loc de muncă, la o altă companie, iar noul meu angajator doreşte să particip la o conferinţă în Statele Unite, organizată luna viitoare. Pot să folosesc aceeaşi viză sau trebuie să solicit o nouă viză?
 6. Copilul meu studiază în Statele Unite. Pot să merg să locuiesc cu el/ea?

Î.1 Cât timp pot sta în Statele Unite cu o viză turistică sau de afaceri?

O viză temporară pentru Statele Unite vă dă permisiunea de a călători spre un Punct de intrare (aeroport/port maritim) din Statele Unite. Când ajungeţi la Punctul de intrare, Ofiţerul Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei din Statele Unite, care procesează intrarea dumneavoastră, va stabili perioada de timp în care puteţi rămâne în ţară. Puteţi călători către Punctul de intrare pe durata de valabilitate a vizei dumneavoastră temporare şi până în ultima zi de valabilitate a vizei (inclusiv). Durata vizei nu determină perioada de timp în care puteţi rămâne în mod legal în Statele Unite; doar ofiţerul Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei poate decide acest lucru la sosirea dumneavoastră în Statele Unite.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.2 Viza mea turistică (B-1/B-2) expiră după data preconizată pentru sosirea mea în Statele Unite. Trebuie să obţin o nouă viză înainte de plecare?

Puteţi ajunge în Statele Unite până în ultima zi de valabilitate indicată pe viză. Ofiţerul Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei va stabili la sosire durata şederii dumneavoastră în Statele Unite. Viza dumneavoastră poate expira când sunteţi încă în Statele Unite - asiguraţi-vă doar că nu depăşiţi perioada acordată de respectivul ofiţer.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.3 Viza mea pentru Statele Unite expiră în următoarele 6 luni. Trebuie să solicit o nouă viză după ce expiră viza curentă sau pot solicita viza în avans?

Nu trebuie să aşteptaţi până la expirarea vizei dumneavoastră curente. Puteţi solicita o nouă viză chiar dacă viza dumneavoastră curentă este în continuare valabilă.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.4 Mi-am schimbat numele. Viza S.U.A emisă pe numele anterior este în continuare validă?

Dacă v-aţi schimbat numele în mod legal, prin căsătorie, divorţ sau hotărâre judecătorească, va trebui să obțineți un nou paşaport. În momentul în care aveţi un nou paşaport, Departamentul de Stat recomandă să aplicaţi pentru o nouă viza S.U.A., pentru a nu întâmpina dificultăți în timpul călătoriei către şi dinspre Statele Unite.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.5 Viza mea curentă pentru Statele Unite a fost eliberată pe când eram angajat la locul de muncă anterior. Acum am un nou loc de muncă, la o altă companie, iar noul meu angajator doreşte să particip la o conferinţă în Statele Unite, organizată luna viitoare. Pot să folosesc aceeaşi viză sau trebuie să solicit o nouă viză?

Puteţi călători în Statele Unite cu aceeaşi viză, cât timp viza dumneavoastră este valabilă pentru afaceri sau turism.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.6 Copilul meu studiază în Statele Unite. Pot să merg să locuiesc cu el/ea?

Deşi puteţi folosi o viză din categoria B-1/B-2 (sau puteţi călători în cadrul Programului VWP, dacă îndepliniţi criteriile) pentru a vă vizita copilul, nu puteţi să locuiţi împreună cu acesta/aceasta decât dacă deţineţi propria dumneavoastră viză de imigrare, de lucru sau de student.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Viza de lucru

 1. Ce este o petiţie?
 2. Pot obţine o viză pentru o activitate ocazională?
 3. Există vreo limită de vârstă pentru solicitarea unei vize temporare de lucru?
 4. Poate o rudă care locuieşte în Statele Unite să îmi fie sponsor pentru o viză de lucru?
 5. Când pot să intru în Statele Unite?
 6. Cine plăteşte Taxa de prevenire şi detectare a fraudelor şi când se achită această taxă?

Î.1 Ce este o petiţie?

Înainte de a solicita o viză de lucrător temporar la Ambasada S.U.A., trebuie să fiţi în posesia Formularului I-129, Petiţie pentru lucru temporar, aprobat de USCIS. Această petiţie trebuie depusă de potenţialul dumneavoastră angajator cu nu mai mult de 6 luni înainte de data preconizată a angajării. Angajatorul dumneavoastră trebuie să depună petiţia cât mai repede cu putinţă în termenul de 6 luni pentru a permite suficient timp de procesare. Odată aprobată, angajatorul dumneavoastră va primi Formularul I-797, Notificare de acţiune. Pentru mai multe informaţii, consultaţi pagina web a USCIS dedicată Lucrătorilor Temporari.

Notă: Pentru a putea verifica aprobarea petiţiei, Ambasada are nevoie de numărul de înregistrare al petiţiei dumneavoastră I-129, împreună cu Formularul I-797 aprobat. Vă rugăm să aduceţi cu dumneavoastră la interviu ambele documente.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.2 Pot obţine o viză pentru o activitate ocazională?

Nu. Nu există o viză care să acopere munca ocazională. Toţi solicitanţii care intenţionează să lucreze în Statele Unite trebuie să deţină o petiţie aprobată înainte de programarea pentru viză.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.3 Există vreo limită de vârstă pentru solicitarea unei vize temporare de lucru?

Nu.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.4 Poate o rudă care locuieşte în Statele Unite să îmi fie sponsor pentru o viză de lucru?

Nu. Doar angajatorul dumneavoastră vă poate fi sponsor.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.5 Când pot să intru în Statele Unite?

Nu puteţi intra în Statele Unite cu mai mult de 10 zile înainte de data iniţială de începere a angajării, după cum este indicat în Formularul dumneavoastră I-797 sau în oferta dumneavoastră de angajare.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.6 Cine plăteşte Taxa de prevenire şi detectare a fraudelor şi când se achită această taxă?

Un solicitant al unei vize din categoria L-1 care călătoreşte pe baza unei petiţii nenominale pe termen nelimitat trebuie să achite taxa de prevenire şi detectare a fraudelor. Cu privire la petiţiile din categoriile L, H-1B şi H-2B, solicitantul pentru S.U.A. achită Taxa de prevenire şi detectare a fraudei către USCIS la momentul depunerii petiţiei.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Viza de student

 1. Ce este I-20 şi cum se poate obţine?
 2. Cu cât timp înainte trebuie să solicit viza de student?
 3. Am primit viza, când ar trebui să călătoresc?
 4. Poate o persoană care deţine o viză turistică să îşi modifice statutul în student în timp ce se află în Statele Unite dacă este acceptată la o instituţie de învăţământ şi obţine Formularul I-20?
 5. Ce se întâmplă dacă primesc un formular I-20 pentru o altă instituţie de învăţământ?
 6. Am lucrat pe baza unui vize din categoria H-1B, iar acum am fost acceptat la o universitate în categoria F-1. Trebuie să mă reîntorc în ţara mea pentru a solicita o viză de student?
 7. Poate un student din categoria F-1 să lucreze în Statele Unite?
 8. Ce este sistemul SEVIS şi cum mă afectează?

Î.1 Ce este I-20 şi cum se poate obţine?

Formularul I-20 este un formular oficial al Guvernului Statelor Unite, emis de o instituţie de învăţământ certificată, pe care un posibil student cu o viză temporară trebuie să îl deţină pentru a obţine o viză din categoriile F-1 sau M-1. Formularul I-20 reprezintă dovada acceptării şi conţine informaţiile necesare pentru plata taxei SEVIS I-901, solicitarea vizei sau modificarea statutului şi admiterea în Statele Unite. Formularul I-20 conţine numărul SEVIS de identificare al studentului, care începe cu litera N urmată de nouă cifre, în colţul din dreapta sus, deasupra codului de bare.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.2 Cu cât timp înainte trebuie să solicit viza de student?

Recomandarea este să solicitaţi viza temporară de student de îndată ce intraţi în posesia formularului I-20. Pentru a vă asigura că vi se stabileşte o dată suficient de devreme şi în timp util, puteţi solicita viza în orice moment. Viza de student (F şi M), pentru cei care solicită pentru prima dată acest tip de viză, poate fi eliberată cu până la 120 zile înainte de data începerii cursurilor.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.3 Am primit viza, când ar trebui să călătoresc?

În ceea ce priveşte intrarea dumneavoastră iniţială, puteţi intra în Statele Unite doar în perioada de 30 de zile premergătoare începerii cursurilor, indicată în formularul I-20, indiferent de data la care v-a fost eliberată viza.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.4 Poate o persoană care deţine o viză turistică să îşi modifice statutul în student în timp ce se află în Statele Unite dacă este acceptată la o instituţie de învăţământ şi obţine Formularul I-20?

Da. În general, puteţi solicita o modificare a statutului de viză temporară dacă aţi fost admis în mod legal în Statele Unite pe baza unei vize temporare, dacă statutul dumneavoastră temporar rămâne valabil, dacă nu aţi încălcat condiţiile statutului dumneavoastră şi nu aţi comis nicio acţiune care să vă facă ineligibil. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultaţi pagina web a USCIS.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.5 Ce se întâmplă dacă primesc un formular I-20 pentru o altă instituţie de învăţământ?

Dacă primiţi un formular I-20 după ce aţi realizat programarea, puteţi să îl informaţi pe ofiţerul consular cu privire la noul formular I-20 în timpul interviului.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.6 Am lucrat pe baza unui vize din categoria H-1B, iar acum am fost acceptat la o universitate în categoria F-1. Trebuie să mă reîntorc în ţara mea pentru a solicita o viză de student?

Nu. Odată ce vă aflaţi în Statele Unite, nu trebuie să solicitaţi o nouă viză pentru că viza priveşte doar intrarea în Statele Unite. Contactaţi USCIS pentru a stabili dacă se impune o ajustare a statutului dumneavoastră. Dacă părăsiţi ţara, însă, veţi fi nevoit să solicitaţi o viză de student pentru a putea intra din nou în Statele Unite.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.7 Poate un student din categoria F-1 să lucreze în Statele Unite?

Studenţii la cursuri de zi care deţin o viză din categoria F pot obţine un loc de muncă în campus, care să nu depăşească 20 de ore pe săptămână. După primul an al statutului de student, un solicitant poate solicita de la USCIS aprobarea de a lucra în afara campusului. Vă rugăm să vă contactaţi consilierul pentru mai multe informaţii.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.8 Ce este sistemul SEVIS şi cum mă afectează?

Sistemul de informaţii privind studiile şi schimburile inter-culturale (SEVIS) impune instituţiilor de învăţământ şi programelor de schimburi inter-culturale să verifice statutul înscrierii tuturor studenţilor şi participanţilor la programe de schimburi inter-culturale, indiferent dacă sunt nou înscrişi sau dacă îşi continuă studiile sau programele. Solicitanţii de vize de student trebuie să achite taxa SEVIS înainte ca vizele să fie eliberate. Pagina web a SEVIS conţine mai multe detalii în acest sens.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Viza pentru schimburi culturale

 1. Am primit viza, când ar trebui să călătoresc?
 2. Ce este sistemul SEVIS şi cum mă afectează?
 3. Ce este „regula celor doi ani“?
 4. Există excepţii de la regula celor doi ani?

Î.1 Am primit viza, când ar trebui să călătoresc?

Vizitatorii care participă la programe de schimburi culturale pot intra în Statele Unite doar în perioada de 30 de zile premergătoare începerii programului, indicată în Formularul DS-2019, indiferent de data la care a fost eliberată viza.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.2 Ce este sistemul SEVIS şi cum mă afectează?

Sistemul de informaţii privind studiile şi schimburile inter-culturale (SEVIS) impune instituţiilor de învăţământ şi programelor de schimburi inter-culturale să verifice statutul înscrierii tuturor studenţilor şi participanţilor la programe de schimburi inter-culturale, indiferent dacă sunt nou înscrişi sau dacă îşi continuă studiile sau programele. Vizitatorii care participă la programe de schimburi culturale trebuie să achite taxa SEVIS înainte ca vizele să poate fi eliberate. Pagina web a SEVIS conţine mai multe detalii în acest sens.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.3 Ce este „regula celor doi ani“?

Regula celor doi ani“ este denumirea uzuală folosită pentru o secţiune a legii imigrării din Statele Unite care impune multor vizitatori care participă la programe de schimburi culturale să se întoarcă în ţările lor natale şi să fie prezenţi fizic acolo cel puţin doi ani după terminarea vizitei lor pentru un program de schimburi culturale, înainte să se poată întoarce în Statele Unite pe baza anumitor tipuri de vize, şi anume H-1, L-1, K-1 şi vizele de imigrare. Este important de reţinut faptul că o constatare preliminară a aplicabilităţii regulii celor doi ani în cazul dumneavoastră este indicată pe formularul DS-2019 la momentul la care se eliberează viza J-1. Decizia finală va fi luată doar dacă ulterior optaţi să solicitaţi o viză din categoriile H-1, L-1, K-1 sau o viză de imigrare.

Posesorilor de vize din categoria J-1 cărora li se aplică regula celor doi ani nu li se va permite să rămână în Statele Unite şi să solicite o ajustare/modificare a statutului la un statut temporar interzis (spre exemplu de la o viză din categoria J-1 la o viză din categoria H-1) sau să solicite statutul de rezident permanent legal (Cartea Verde) dacă nu se întorc în ţara lor timp de doi ani sau nu li se aprobă o derogare. Aplicabilitatea regulii celor doi ani în cazul dumneavoastră este stabilită pe baza unui număr de factori, inclusiv sursa fondurilor şi „Lista de abilităţi“ a ţării dumneavoastră. Determinarea nu se va face pe baza timpului pe care l-aţi petrecut în Statele Unite.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î.4 Există excepţii de la regula celor doi ani?

Este posibil. Doar Biroul de Vize din cadrul Departamentului de Stat vă poate acorda o derogare de la regula celor doi ani. Biroul de Vize este şi autoritatea supremă pentru determinarea aplicabilităţii regulii în cazul dumneavoastră, indiferent de ce anume este consemnat în paşaportul dumneavoastră. Dacă sunteţi obiectul regulii celor doi ani, puteţi obţine o derogare. Chiar dacă sunteţi obiectul regulii celor doi ani, puteţi în continuare să îndepliniţi criteriile pentru o viză turistică sau o altă viză temporară, cu excepţia celor menţionate mai sus.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Viza de tranzit/pentru echipaje

 1. Intenţionez să mă opresc în Statele Unite pentru o zi şi să iau avionul către o altă ţară în ziua următoare. Trebuie să solicit o viză din categoriile C-1 sau B-1/B-2?

Î.1 Intenţionez să mă opresc în Statele Unite pentru o zi şi să iau avionul către o altă ţară în ziua următoare. Trebuie să solicit o viză din categoriile C-1 sau B-1/B-2?

Dacă intenţionaţi să beneficiaţi de privilegiile unei opriri în alt scop decât cel al tranzitării Statelor Unite, cum ar fi pentru a vizita un prieten sau pentru turism, trebuie să îndepliniţi criteriile şi să obţineţi tipul de viză necesar în acest scop, cum ar fi viza din categoria B-2.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Viza pentru lucrător religios

 1. Solicit o viză pentru lucrători religioşi, dar nu am o petiţie aprobată. Am fost anterior în Statele Unite cu o viză din categoria R-1 şi nu mi s-a cerut o petiţie. Pot să solicit o viză din categoria R-1 fără petiţie, de vreme ce am deţinut anterior o altă viză din categoria R-1?

Î.1 Solicit o viză pentru lucrători religioşi, dar nu am o petiţie aprobată. Am fost anterior în Statele Unite cu o viză din categoria R-1 şi nu mi s-a cerut o petiţie. Pot să solicit o viză din categoria R-1 fără petiţie, de vreme ce am deţinut anterior o altă viză din categoria R-1?

Cerinţa privind existenţa unei petiţii aprobate a intrat în vigoare la data de 28 noiembrie 2008. Toţi solicitanţii de vize temporare din categoria R-1 trebuie să fie în posesia unei petiţii aprobate de Serviciile de Cetăţenie şi Imigrare din Statele Unite (USCIS). Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să consultaţi pagina weba USCIS.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Profil de aplicatie

 1. Cum imi resetez parola?
 2. Ce ar trebui sa fac in cazul in care m-am mutat intr-o alta tara dupa ce am creat un profil pe www.ustraveldocs.com, insa nu am aplicat inca pentru o viza? Dar in cazul in care vreau sa aplic pentru viza intr-o alta tara decat cea in care am aplicat anterior?

Q. 1. Cum imi resetez parola?

Apasati pe link-ul "Ati uitat parola?" din josul paginii. Introduceti adresa de e-mail a dumneavoastra in campul "Username" si apasati "Trimite". Adresa de e-mail pe care o introduceti trebuie sa fie identica cu adresa pe care ati folosit-o atunci cand ati inceput procesul de solicitare a vizei. O parola noua va fi trimisa la adresa dumneavoastra de e-mail.

Nota: Mail-ul care contine parola noua va fi trimis de pe adresa no-reply@ustraveldocs.com. Unele servicii de e-mail redirectioneaza mail-urile trimise de pe adrese necunoscute in dosarul "Spam". Daca nu ati primit mail-ul cu parola, va rugam sa verificati dosarul "Spam".

Inapoi catre inceputul paginii


 

Q. 2.Ce ar trebui sa fac in cazul in care m-am mutat intr-o alta tara dupa ce am creat un profil pe www.ustraveldocs.com, insa nu am aplicat inca pentru o viza? Dar in cazul in care vreau sa aplic pentru viza intr-o alta tara decat cea in care am aplicat anterior?

A: Daca profilul dvoastra este administrat de CGI nu este nevoie sa creati un alt profil. Trebuie doar sa ne contactati folosind optiunea "Contactati-ne" http://ustraveldocs.com/md_ro/md-main-contactus.asp de pe site si sa includeti numarul de pasaport, numarul UID sau adresa de e-mail pentru ca sa putem identifica si transfera profilul dvoastra pe tara in care doriti sa aplicati pentru o viza de SUA. In cazul in care aplicati pentru viza intr-o tara care nu este administrata de CGI veti fi anuntati ca trebuie sa creati un nou profil. Aveti in vedere ca taxa de solicitare de viza nu este transferabila in alta tara.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Întrebări frecvente (FAQ) - Viza de imigrare

 1. Recent, am sustinut interviul la ambasada si am primit pasaportul cu viza. Totusi, nu am primit un set de documente intr-un plic sigilat pe care sa il iau cu mine in avion. Avocatul/petitionarul/prietenii spun ca nu ma pot imbraca daca nu il am cu mine. Ce trebuie sa fac?
 2. Nu-mi amintesc daca mi-am trimis documentele civile si financiare in mod electronic sau prin posta. Exista o modalitate prin care pot determina daca viza mi-a fost eliberata conform noului proces electronic?
 3. Cunosc alte persoane carora le-a fost eliberata o viza de imigrant si care trebuie sa fie in posesia plicului cu documente sigilat la momentul intrarii in SUA. De ce acest proces este diferit pentru ei?

Î. 1. Recent, am sustinut interviul la ambasada si am primit pasaportul cu viza. Totusi, nu am primit un set de documente intr-un plic sigilat pe care sa il iau cu mine in avion. Avocatul/petitionarul/prietenii spun ca nu ma pot imbraca daca nu il am cu mine. Ce trebuie sa fac?

Departamentul de Stat a inceput procesarea electronica a unor aplicatii de viza de imigrare. Daca fie Centrul National de Vize (NVC) sau Ambasada/Consulatul v-au cerut sa trimiteti documentele civile si financiare in mod electronic, via portalul CEAC, atunci viza dvs. a fost emisa in urma acestui nou proces electronic. Daca nu primiti instructiuni stricte de la Ambasada/Consulatul care v-a emis viza, NU trebuie sa fiti in posesia plicului sigilat, cu documente, la momentul intrarii in SUA. Va asiguram ca documentele dvs. au fost transmise electronic de la Departamentul de Stat catre Departamentul de Securitate, Serviciului Vamal si de Protectie a Frontierei (DHS/CBP) , agentia care verifica toti posesorii de o viza permanenta care intra in tara. Cand ajungeti la punctul de intrare in SUA pentru imigranti, oficialii Serviciului Vamal si de Protectie a Frontierei (CBP), vor avea acess la toate informatiile pentru a putea procesa intrarea dvs. in SUA. Acest proces electronic electronic va simplifica procesarea cererii de viza permanenta si intrarea dvs. in SUA.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î. 2. Nu-mi amintesc daca mi-am trimis documentele civile si financiare in mod electronic sau prin posta. Exista o modalitate prin care pot determina daca viza mi-a fost eliberata conform noului proces electronic?

Va rugam sa verificati viza. Daca nu trebuie sa aveti documentele fizic, cu dvs., atunci viza va fi adnotata in partea dreapta jos a fotografiei cu "IV DOCS in CCD". Aceasta adnotare indica faptul ca viza a fost eliberata conform noului proces electronic.

Inapoi catre inceputul paginii


 

Î. 3. Cunosc alte persoane carora le-a fost eliberata o viza de imigrant si care trebuie sa fie in posesia plicului cu documente sigilat la momentul intrarii in SUA. De ce acest proces este diferit pentru ei?

Procesarea electronica a unor solicitari de viza de imigrare a inceput in 2018. Trecerea la procesarea electronica a tuturor tipurilor de viza permanenta va dura cativa ani. Pana cand acest proces electronic va fi complet, unii posesori de vize permanente vor fi obligati sa aiba documentele fizic, cu dumnealor, intr-un plic sigilat, la intrarea in SUA. Aceste persoane NU vor avea adnotarea "IV DOCS in CCD" in partea din dreapta jos a vizei.

Inapoi catre inceputul paginii