Începând cu data de 26 ianuarie, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) solicită tuturor persoanelor care intră în S.U.A. pe cale aeriană să prezinte un test COVID-19 negativ (test care să detecteze infecția virală cu SARS-CoV- 2, aprobat și autorizat de autoritatea națională competentă), efectuat cu până la 72 de ore înainte de plecare. Companiile aeriene trebuie să confirme rezultatul testului ca fiind negativ înainte de îmbarcare. Companiile aeriene trebuie să refuze îmbarcarea pasagerilor dacă aceștia nu prezintă confirmarea unui test negativ sau a recuperării. Cerinţa este separată de procesul solicitării unei vize. Toate Proclamaţiile Prezidenţiale care restricţionează călătoriile din cauza COVID-19 rămân în vigoare şi se aplică, în continuare, indiferent de rezultatul testului sau vaccinării. Persoanelor care deţin o derogare (National Interest Exception) li se aplică, în continuare, toate cerinţele de testare înainte de călătorie.


Ca răspuns la provocările globale create de pandemia de COVID-19, Departamentul de Stat a suspendat, temporar, toate serviciile de viză de la toate Ambasadele şi Consulatele. Începând cu 20 martie 2020 toate Ambasadele şi Consulatele au anulat programările pentru solicitările de vize temporare şi de imigrare, dar continuă să accepte programări în regim de urgenţă şi situaţii critice, în funcţie de resursele şi reglementările locale. Serviciile de procesare a vizelor vor fi reluate cât mai curând posibil, dar nu putem oferi o dată exactă. Pentru informaţii detaliate despre situaţia actuală a serviciilor de procesare a vizelor la nivel global, dar şi restricţiile impuse de pandemie, accesaţi: https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/ea/covid-19-visa-services-and-restrictions.html.

Începând cu 3 septembrie, Ambasada S.U.A. în Moldova a reluat procesarea unor vize temporare, care includ: F, M, unele vize J (medici, vizitatori guvernamentali, profesori, cercetători, bursieri cercetători pe termen scurt, specialiști, studenți – gimnaziu și universitate/colegiu). Taxa de solicitare a vizei este valabilă un an (1) de zile de la data plății și poate fi folosită în programarea unui interviu în țara în care a fost efectuată. În cazul în care aveți o urgentă și trebuie să călătoriți imediat, vă rugăm să urmați pașii prezentați aici: https://www.ustraveldocs.com/md_ro/md-niv-expeditedappointment.asp, pentru a solicita o programare în regim de urgență.


Ambasada S.U.A în Moldova înțelege că sunt mulți solicitanți care au plătit taxa de solicitare a vizei și care așteaptă să efectueze o programare. Depunem toate eforturile pentru a relua procesarea vizelor, cât de sigur și rapid posibil. Între timp, vă asigurăm că Ambasada S.U.A va extinde valabilitatea plăților efectuate (taxa pentru solicitarea vizei) până la data de 30 septembrie 2022, oferind tuturor solicitanților, care nu au reușit să efectueze o programare din cauza suspendării serviciilor de procesare a vizelor, oportunitatea de a se programa și/sau prezenta la interviu cu taxa de solicitare a vizei ce a fost deja plătită. Vă rugăm să accesați această pagină web pentru a afla mai multe informații despre când vom relua procesul obișnuit de eliberare a vizelor.


Proclamaţiile Prezidenţiale (9984, 9992, 9993, 9996 şi 10041), care suspendă intrarea cetăţenilor străini în Statele Unite, care au fost prezenţi cu până la 14 zile în anumite ţări, dar şi Proclamaţiile Prezidenţiale (10014 si 10052) care suspendă intrarea anumitor persoane cu viză de imigrare, dar şi temporară, ce reprezintă un risc pentru piaţa muncii din Statele Unite în perioada de revenire economică după izbucnirea pandemiei, rămân în vigoare.

pe data de 31 decembrie 2020, preşedintele a semnat o Proclamaţie Prezidenţială care suspendă intrarea anumitor categorii de imigranţi şi non-imigranţi ce continuă să reprezinte un risc pentru piaţa muncii din S.U.A.. Aceasta extinde Proclamaţiile Prezidenţiale (P.P.) 10014 şi 10052 până pe 31 martie 2021. P.P. 10014 suspendă intrarea în S.U.A a unor categorii de solicitanţi ai unei vize de imigrare, în timp ce P.P. 10052 suspendă intrarea anumitor cateogorii de solicitanţi ai unei vize temporare, ce reprezintă un risc pentru piaţa muncii din S.U.A. în perioada de revenire economică după izbucnirea pandemiei. Proclamaţia 10052 afectează în mod direct pe cei care solicită o viză H-1B, H-2B şi L-1; care solicită o viză de tip J-1 – programe de stagiatură, specializare, profesori, consilieri, au pair sau SWT; si soţiile sau copii acestora, care aplică pentru o viză H-4, L-2 sau J-2. Nu sunt subiectul proclamaţiei cetăţenii americani, rezidenţii permanenţi (posesorii de green card), cetăţenii străini care sunt sau erau în Statele Unite sau care deţin o viză de imigrare sau temporară validă la data la care aceasta intră în vigoare.


Dacă sunteţi un cetăţean al unei ţări participante la Visa Waiver Program, dar nu sunteţi eligibil pentru a călători în Statele Unite în baza acestui program, va trebui să solicitaţi o viză temporară cu cel puţin trei (3) luni înainte de data aproximativă a călătoriei. În cazul în care planurile de călătorie nu sunt urgente, va trebui să plătiţi taxa de solicitare a vizei, să completaţi formularul DS-160 de pe website-ul ceac.state.gov/genniv şi să programaţi interviul de solicitare a vizei. În situaţia în care planurile de călătorie sunt iminente, puteţi solicita o programare în regim de urgenţă. Vă rugăm să includeţi în solicitare data şi scopul călătoriei, dar şi o copie a mesajului primit din partea Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei cu privire la statutul ESTA. Mai multe informaţii despre restricţiile călătoriei sub programul Visa Waiver Program, inclusiv cerinţele despre paşaportul electronic, puteţi găsi aici.


Dacă în trecut aţi mai solicitat o viză şi doriţi să vă programaţi pentru un alt interviu de solicitare a vizei, vă rugăm să completaţi un nou formular DS-160 (formularul DS-160 poate fi găsit aici). După completare, actualizaţi profilul cu noul număr al formularului DS-160, înainte de a efectua o nouă programare.


Solicitanții de viză care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova și nu locuiesc în Republica Moldova trebuie să facă o programare din locurile alocate rezidenților altor țări. Vă atenționăm că perioada de așteptare pentru rezidenții altor țări este semnificativă. La moment nu există locuri disponibile pentru următoarele câteva luni. Vă rugăm să verificați periodic pagina web deoarece locurile pentru programare sunt alocate cu doar o lună înainte.


Mount Rushmore - South Dakota

Bine aţi venit pe site-ul Serviciului de Informaţii Vize SUA pentru Republica Moldova. Pe acest web site puteţi găsi informaţii despre vizele temporare sau de imigrare pentru SUA, precum şi condiţiile de aplicare pentru fiecare tip de viză. De asemenea, puteţi să aflaţi informaţii despre modalitatea de plată a taxei de procesare a vizei şi modul în care puteţi programa un interviu la Ambasada SUA din Chişinău.

Acesta este site-ul oficial pentru informaţii despre vize al Ambasadei SUA în Republica Moldova.