Pe 24 februarie 2021 preşedintele Biden a abrogat Proclamaţia Prezidenţială (PP) 10014, intitulată “Proclamaţia care suspendă intrarea anumitor categorii de imigranţi ce reprezintă un risc pentru piaţa muncii din S.U.A în perioada de revenire economică după izbucnirea pandemiei de COVID-19”. Solicitanţii unei vize de imigrare care au fost afectaţi de proclamaţie trebuie să consulte intrucţiunile de aici.


Proclamația Prezidențială 10052, care a suspendat temporar intrarea anumitor non-imigranți, H-1B, H-2B, J (aplicabilă pentru anumite categorii ale Programelor de schimb cultural) și L, a expirat pe 31 martie 2021.

Solicitanții de viză care nu au avut un interviu sau care nu au efectuat o programare vor avea prioritate în procesare, iar aceasta se va face în conformitate cu criteriile deja existente privind reluarea serviciilor consulare. Solicitanții de viză care în trecut au primit un refuz din cauza restricțiilor impuse de Proclamația Prezidențială 10052 pot solicita din nou o viză, completând un nou formular de viză, și, implicit, achitând o nouă taxă de solicitare a vizei.


Intrarea tuturor cetăţenilor străini care au fost prezenţi într-una din ţările meţionate mai jos, cu 14 zile înainte de intrarea sau încercarea de a intra în SUA, este suspendată, conform Proclamaţiilor Prezidenţiale 9984, 9992, 10143 și Proclamaţiei Prezidenţiale ce a fost emisă pe 30 aprilie 2021:

- India (se aplică doar pentru non-imigranţi);

- Africa de Sud;

- Brazilia;

- Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, excluzând teritoriile din afara Europei;

- Republica Irlanda;

- Cele 26 de ţări membre ale zonei Schengen (Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portulagia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Elvetia);

- Republica Islamică Iran; și

- Republica Populara Chineză, excluzând regiunile administrative Hong Kong şi Macau.

Printe excepţiile enumerate în proclamaţie este inclusă şi cea cu privire la intrarea în SUA a cetăţenilor permanenţi şi anumiţi membri ai familiei acestora sau ai unui cetăţean american. Dacă locuiţi, aţi călătorit recent sau intentionaţi să tranzitaţi sau călătoriţi într-una din ţările enumerate, vă recomandăm să amânaţi interviul pentru solicitarea vizei cu până la 14 zile după plecarea din aceste ţări. În plus, dacă prezentaţi simptome similare cu cele ale gripei sau dacă aţi fost expuşi la coronavirus, vă recomandăm insistent să amânaţi programarea cu cel puţin 14 zile. Mai multe informaţii găsiţi aici.


Pe data de 20 ianuarie 2021 preşedintele Biden a semnat o Proclamaţie Prezidenţială intitulată “Încetarea interdicţiilor discriminatorii de intrare în Statele Unite”. Această proclamaţie anulează restricţiile de călătorie impuse de Proclamaţiile Prezidenţiale 9645 şi 9983, în baza cărora nu se permitea intrarea în Statele Unite a anumitor cetăţeni, în funcție de tipul de viză, din: Myanmar/Birmania, Eritreea, Iran, Kârgâzstan, Libia, Nigeria, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Siria, Venezuela şi Yemen. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.


Începând cu data de 26 ianuarie, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) solicită tuturor persoanelor care intră în S.U.A. pe cale aeriană să prezinte un test COVID-19 negativ (test care să detecteze infecția virală cu SARS-CoV- 2, aprobat și autorizat de autoritatea națională competentă), efectuat cu până la 72 de ore înainte de plecare. Companiile aeriene trebuie să confirme rezultatul testului ca fiind negativ înainte de îmbarcare. Companiile aeriene trebuie să refuze îmbarcarea pasagerilor dacă aceștia nu prezintă confirmarea unui test negativ sau a recuperării. Cerinţa este separată de procesul solicitării unei vize. Toate Proclamaţiile Prezidenţiale care restricţionează călătoriile din cauza COVID-19 rămân în vigoare şi se aplică, în continuare, indiferent de rezultatul testului sau vaccinării. Persoanelor care deţin o derogare (National Interest Exception) li se aplică, în continuare, toate cerinţele de testare înainte de călătorie.

Mai multe informaţii despre excepţiile de la testare sunt disponibile aici.


Ca răspuns la provocările globale create de pandemia de COVID-19, Departamentul de Stat a suspendat, temporar, toate serviciile de viză de la toate Ambasadele şi Consulatele. Începând cu 20 martie 2020 toate Ambasadele şi Consulatele au anulat programările pentru solicitările de vize temporare şi de imigrare, dar continuă să accepte programări în regim de urgenţă şi situaţii critice, în funcţie de resursele şi reglementările locale. Serviciile de procesare a vizelor vor fi reluate cât mai curând posibil, dar nu putem oferi o dată exactă. Pentru informaţii detaliate despre situaţia actuală a serviciilor de procesare a vizelor la nivel global, dar şi restricţiile impuse de pandemie, accesaţi: https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/ea/covid-19-visa-services-and-restrictions.html.

Începând cu 3 septembrie, Ambasada S.U.A. în Moldova a reluat procesarea unor vize temporare, care includ: F, M, unele vize J (medici, vizitatori guvernamentali, profesori, cercetători, bursieri cercetători pe termen scurt, specialiști, studenți – gimnaziu și universitate/colegiu). Taxa de solicitare a vizei este valabilă un an (1) de zile de la data plății și poate fi folosită în programarea unui interviu în țara în care a fost efectuată. În cazul în care aveți o urgentă și trebuie să călătoriți imediat, vă rugăm să urmați pașii prezentați aici: https://www.ustraveldocs.com/md_ro/md-niv-expeditedappointment.asp, pentru a solicita o programare în regim de urgență.


Ambasada S.U.A în Moldova înțelege că sunt mulți solicitanți care au plătit taxa de solicitare a vizei și care așteaptă să efectueze o programare. Depunem toate eforturile pentru a relua procesarea vizelor, cât de sigur și rapid posibil. Între timp, vă asigurăm că Ambasada S.U.A va extinde valabilitatea plăților efectuate (taxa pentru solicitarea vizei) până la data de 30 septembrie 2022, oferind tuturor solicitanților, care nu au reușit să efectueze o programare din cauza suspendării serviciilor de procesare a vizelor, oportunitatea de a se programa și/sau prezenta la interviu cu taxa de solicitare a vizei ce a fost deja plătită. Vă rugăm să accesați această pagină web pentru a afla mai multe informații despre când vom relua procesul obișnuit de eliberare a vizelor.


Dacă sunteţi un cetăţean al unei ţări participante la Visa Waiver Program, dar nu sunteţi eligibil pentru a călători în Statele Unite în baza acestui program, va trebui să solicitaţi o viză temporară cu cel puţin trei (3) luni înainte de data aproximativă a călătoriei. În cazul în care planurile de călătorie nu sunt urgente, va trebui să plătiţi taxa de solicitare a vizei, să completaţi formularul DS-160 de pe website-ul ceac.state.gov/genniv şi să programaţi interviul de solicitare a vizei. În situaţia în care planurile de călătorie sunt iminente, puteţi solicita o programare în regim de urgenţă. Vă rugăm să includeţi în solicitare data şi scopul călătoriei, dar şi o copie a mesajului primit din partea Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei cu privire la statutul ESTA. Mai multe informaţii despre restricţiile călătoriei sub programul Visa Waiver Program, inclusiv cerinţele despre paşaportul electronic, puteţi găsi aici.


Dacă în trecut aţi mai solicitat o viză şi doriţi să vă programaţi pentru un alt interviu de solicitare a vizei, vă rugăm să completaţi un nou formular DS-160 (formularul DS-160 poate fi găsit aici). După completare, actualizaţi profilul cu noul număr al formularului DS-160, înainte de a efectua o nouă programare.


Solicitanții de viză care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova și nu locuiesc în Republica Moldova trebuie să facă o programare din locurile alocate rezidenților altor țări. Vă atenționăm că perioada de așteptare pentru rezidenții altor țări este semnificativă. La moment nu există locuri disponibile pentru următoarele câteva luni. Vă rugăm să verificați periodic pagina web deoarece locurile pentru programare sunt alocate cu doar o lună înainte.


Mount Rushmore - South Dakota

Bine aţi venit pe site-ul Serviciului de Informaţii Vize SUA pentru Republica Moldova. Pe acest web site puteţi găsi informaţii despre vizele temporare sau de imigrare pentru SUA, precum şi condiţiile de aplicare pentru fiecare tip de viză. De asemenea, puteţi să aflaţi informaţii despre modalitatea de plată a taxei de procesare a vizei şi modul în care puteţi programa un interviu la Ambasada SUA din Chişinău.

Acesta este site-ul oficial pentru informaţii despre vize al Ambasadei SUA în Republica Moldova.