Ambasada S.U.A în Moldova înțelege că sunt mulți solicitanți care au plătit taxa de solicitare a vizei și care așteaptă să efectueze o programare. Depunem toate eforturile pentru a relua procesarea vizelor, cât de sigur și rapid posibil. Între timp, vă asigurăm că Ambasada S.U.A va extinde valabilitatea plăților efectuate (taxa pentru solicitarea vizei) până la data de 31 decembrie 2021, oferind tuturor solicitanților, care nu au reușit să efectueze o programare din cauza suspendării serviciilor de procesare a vizelor, oportunitatea de a se programa și/sau prezenta la interviu cu taxa de solicitare a vizei ce a fost deja plătită. Vă rugăm să accesați această pagină web pentru a afla mai multe informații despre când vom relua procesul obișnuit de eliberare a vizelor.


Începând cu 3 Septembrie, Ambasada S.U.A. în Moldova a reluat procesarea unor vize temporare, incluzând: F, M, unele vize J (medici, vizitatori guvernamentali, profesori, cercetători, bursieri cercetători pe termen scurt, specialişti, studenţi – gimnaziu şi universitate/colegiu). Taxa de solicitare a vizei este valabilă un an (1) de zile de la data plăţii şi poate fi folosită în programarea unui interviu în ţara în care a fost efectuată. În cazul în care aveţi o urgenţă şi trebuie să călătoriţi imediat, vă rugăm să urmaţi paşii prezentaţi aici: https://www.ustraveldocs.com/md_ro/md-niv-expeditedappointment.asp, pentru a solicita o programare în regim de urgenţă.


Luni, 22 iunie, preşedintele Trump a semnat o proclamaţie conform căreia suspendă intrarea în Statele Unite ale Americii a anumitor persoane cu viză de imigrare, dar şi temporară, care reprezintă un risc pentru piaţa muncii din S.U.A. în perioada de revenire economică după izbucnirea pandemiei. Cu efect imediat, proclamaţia extinde restricţiile de intrarea a anumitor imigranţi (Proclamaţia Prezidenţială 10014) până pe 31 decembrie 2020. Noile restricţii intră în vigoare începând cu 12:01 a.m. EDT, miercuri, 24 iunie şi expiră pe 31 decembrie 2020, în cazul în care nu vor fi prelungite de către preşedinte. Nu sunt subiectul proclamaţiei cetăţenii americani, rezidenţii permanenţi (posesorii de green card), cetăţenii străini care sunt sau erau în Statele Unite sau care deţin o viză de imigrare sau temporară validă la data la care aceasta intră în vigoare. Proclamaţia suspendă intrarea următoarelor categorii temporare: H-1B, H-2B, J (cetăţenii străini care participă la un program de stagiatură, training, consilier într-o tabără, au pair, programul summer work and travel sau profesori) şi L, împreună cu soţul/soţia sau copiii. Vizele valide nu vor fi revocate prin această proclamaţie. Atât această proclamaţie, cât şi Proclamaţia Prezidenţială 10014 includ excepţii pentru anumite categorii de viză, de imigrare şi temporare. Întreaga proclamaţie prezidenţială este disponibilă pe websiteul Casei Albe: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspending-entry-aliens-present-risk-u-s-labor-market-following-coronavirus-outbreak/.


Pe 22 aprilie preşedintele Trump a semnat o proclamaţie conform căreia suspendă intrarea în Statele Unite ale Americii a unor imigranţi care reprezintă un risc pentru piaţa muncii din S.U.A. în perioada de revenire economică după izbucnirea COVID-19. Proclamaţia intra în vigoare începând cu 23 aprilie, ora 11:59 pm EDT, şi expiră în 60 de zile, în cazul în care nu va fi prelungită de către preşedinte. Nu sunt subiectul proclamaţiei cetăţenii americani, rezidenţii permanenţi (posesorii de green card) şi cei care deţin o viză de imigrare validă la data la care aceasta intră în vigoare. Vizele valide nu vor fi revocate prin această proclamaţie. Deşi serviciile de rutină pentru eliberarea vizelor au fost suspendate global, în funcţie de resurse, ambasadele şi consulatele continuă să adjudece solicitări de viză urgente, pentru toţi aplicanţii care nu fac subiectul proclamaţiei prezidenţiale. Întreaga proclamaţie prezidenţială este disponibilă pe websiteul Casei Albe: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspending-entry-immigrants-present-risk-u-s-labor-market-economic-recovery-following-covid-19-outbreak/.


Anunţ important pentru solicitanţii de viză în legătura cu coronavirus: Intrarea tuturor cetăţenilor străini care au fost prezenţi într-una din ţările meţionate mai jos, cu 14 zile înainte de sosirea la punctul vamal din SUA, este suspendată, conform Proclamaţiilor Prezidenţiale 9984, 9992, 9993, 9996 şi completării acestora din data de 24 mai 2020.

  • Brazilia;
  • Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, excluzând teritoriile din afara Europei;
  • Republica Irlanda;
  • Cele 26 de ţări membre ale zonei Schengen (Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portulagia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Elvetia);
  • Republica Islamică Iran;
  • Republica Populara Chineză, excluzând regiunile administrative Hong Kong şi Macau.

Printe excepţiile enumerate în proclamaţie este inclusă şi cea cu privire la intrarea în SUA a cetăţenilor permanenţi şi anumiţi membri ai familiei acestora sau ai unui cetăţean american. Dacă locuiţi, aţi călătorit recent sau intentionaţi să tranzitaţi sau călătoriţi într-una din ţările enumerate, vă recomandăm să amânaţi interviul pentru solicitarea vizei cu până la 14 zile după plecarea din aceste ţări. În plus, dacă prezentaţi simptome similare cu cele ale gripei sau dacă aţi fost expuşi la coronavirus, vă recomandăm insistent să amânaţi programarea cu cel puţin 14 zile. Nu există o suprataxă sau o altă taxă pentru reprogramare, iar taxa de solicitare a vizei este valabilă pentru un an în ţara în care a fost platită. Vă rugăm să ne contactaţi la support-moldova@ustraveldocs.com pentru informaţii specifice şi reprogramarea interviului de viză.


Pe data de 31 ianuarie 2020 a fost emisă o nouă Proclamaţie Prezidenţială (Proclamaţia Prezidenţială 9983) ce vine în completarea restricţiilor de călătorie impuse prin Proclamaţia Prezidenţială P.P. 9645, restricţii ce au fost extinse pentru cetăţenii a încă șase (6) ţări. Restricţiile se aplică doar pentru vizele de imigrare şi/sau programului Diversity Visa (loteria vizelor), nu vizelor temporare. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.


Dacă sunteţi un cetăţean al unei ţări participante la Visa Waiver Program, dar nu sunteţi eligibil pentru a călători în Statele Unite în baza acestui program, va trebui să solicitaţi o viză temporară cu cel puţin trei (3) luni înainte de data aproximativă a călătoriei. În cazul în care planurile de călătorie nu sunt urgente, va trebui să plătiţi taxa de solicitare a vizei, să completaţi formularul DS-160 de pe website-ul ceac.state.gov/genniv şi să programaţi interviul de solicitare a vizei. În situaţia în care planurile de călătorie sunt iminente, puteţi solicita o programare în regim de urgenţă. Vă rugăm să includeţi în solicitare data şi scopul călătoriei, dar şi o copie a mesajului primit din partea Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierei cu privire la statutul ESTA. Mai multe informaţii despre restricţiile călătoriei sub programul Visa Waiver Program, inclusiv cerinţele despre paşaportul electronic, puteţi găsi aici.


Dacă în trecut aţi mai solicitat o viză şi doriţi să vă programaţi pentru un alt interviu de solicitare a vizei, vă rugăm să completaţi un nou formular DS-160 (formularul DS-160 poate fi găsit aici). După completare, actualizaţi profilul cu noul număr al formularului DS-160, înainte de a efectua o nouă programare.


Solicitanții de viză care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova și nu locuiesc în Republica Moldova trebuie să facă o programare din locurile alocate rezidenților altor țări. Vă atenționăm că perioada de așteptare pentru rezidenții altor țări este semnificativă. La moment nu există locuri disponibile pentru următoarele câteva luni. Vă rugăm să verificați periodic pagina web deoarece locurile pentru programare sunt alocate cu doar o lună înainte.

Mount Rushmore - South Dakota

Bine aţi venit pe site-ul Serviciului de Informaţii Vize SUA pentru Republica Moldova. Pe acest web site puteţi găsi informaţii despre vizele temporare sau de imigrare pentru SUA, precum şi condiţiile de aplicare pentru fiecare tip de viză. De asemenea, puteţi să aflaţi informaţii despre modalitatea de plată a taxei de procesare a vizei şi modul în care puteţi programa un interviu la Ambasada SUA din Chişinău.

Acesta este site-ul oficial pentru informaţii despre vize al Ambasadei SUA în Republica Moldova.